استانداردهای کمربند ایمنی کار در ارتفاع را جدی بگیرید!
- آشنایی با استانداردهای موردنیاز کمربند ایمنی کار در ارتفاع
- آشنایی با انواع کمربند ایمنی کار در ارتفاع
- دسته بندی کمربند ایمنی کار در ارتفاع
- انواع کمربندهای ایمنی کار در ارتفاع
- نکات استفاده از کمربند ایمنی کار در ارتفاع
- مشخصات فنی کمربند ایمنی کار در ارتفاع
- سخن آخر در مورد کمربند ایمنی کار در ارتفاع
- سوالات متداول در مورد کمربند ایمنی کار در ارتفاع
توجه به استانداردهای کمربند ایمنی کار در ارتفاع می تواند تاثیر زیادی در امنیت و حفظ جان افراد داشته باشد. چون احتمال سقوط و از دست دادن تعادل در حین کار وجود داردکه کمربندهای استاندارد ایمنی کار میتوانند از سقوط احتمالی شما جلوگیری کنند. به شرطی که کمربندهایی را خریداری کنید مطابق استانداردهای روز دنیا ساخته و طراحی شده باشند.
تمامی قسمتهای کمربند ایمنی کار در ارتفاع قابلیت تنظیم دارند. این استانداردهای مختلف در مجموع ایمنی کاربر را در هنگام کار در ارتفاع تامین میکنند. با این حال نکته مهمی که باید در خرید کمربند ایمنی کار در ارتفاع به آن دقت شود این است که نحوه استفاده از آن را بپرسید. حتما هر بار قبل از استفاده حتما تمام قسمتهای کمربند را بررسی کنید. در صورت فرسوده و یا معیوب بودن کمربند ایمنی و یا هر نوع تجهیزات دیگر کار به هیچ وجه نباید از آنها استفاده شود.
کمربندهای ایمنی کار در ارتفاع، ناحیه کمر را به طور کامل پوشش میدهند. این کمربندها از الیاف طبیعی یا مصنوعی همراه با ترکیبات پلیمری و مقاوم ساخته میشوند و وزن بسیار سبکی دارند و در برابر جریان برق عایق هستند. در این مقاله از ایمنکس با استانداردهای کمربند ایمنی کار در ارتفاع بیشتر آشنا خواهید شد. با ما همراه باشید.
آشنایی با استانداردهای موردنیاز کمربند ایمنی کار در ارتفاع
کمربندهای ایمنی کار در ارتفاع، نیروی مقاومت بسیار بالایی دارند به طوری که میتوانند حداقل ده برابر وزن کاربر را تحمل کنند. همچنین کلیه یراقهای ایمنی از جمله سگکها و قلابها آنها دارای نیروی مقاومت بسیار بالا و معادل 35 برابر وزن بدن کاربر هستند. در هنگام انتخاب و خرید لوازم و تجهیزات کار در ارتفاع توصیه میشود اقلامی را خریداری کنید که استانداردهای لازم را داشته باشند. پس اگر قصد خرید کمربند ایمنی کار در ارتفاع را دارید بهتر است استانداردهای مهم آن را بشناسید:
- استاندارد EN361: کمربند مجهز به دو دیرینگ در جلو و پشت: کمربندهای مطابق با استاندارد EN361 برای کارهای ارتفاعی و جلوگیری از سقوط در ارتفاعات مناسب هستند. این نوع کمربند دارای دو دیرینگ در جلو و پشت است که صورت وقوع حادثه، فرد می تواند از این دیرینگها برای نجات جان خودش استفاده کند و از ارتفاع پایین بیاید. کمربند با این استانداردها از آلومینیوم فورج یا فولاد بوده هستند.
- استاندارد EN358: کمربند مجهز به دیرینگ در پهلو: در مواردی که خطر سقوط و افتادن وجود نداشته باشد اما فرد برای حفظ تعادل به یک تکیه گاه نیاز دارد می تواند از کمربند با استاندارد EN358 استفاده کند. این نوع کمربند دارای دیرینگ یکطرفه در پهلو است که به کاربر امکان میدهد تا در یک موقعیت خاص ثابت باقی بماند.
- استاندارد EN813: مناسب فعالیتهای امداد و نجات: کمربندهای مطابق با استاندارد EN813 سیستمهای خاصی دارند که به افراد امکان میدهند در شرایط اضطراری و به شکل امن از ارتفاع پایین آیند.
هر یک از کمربندهای کار در ارتفاع با استانداردهای خاص، کاربرد های متفاوتی دارند. برای انتخاب کمربند مورد نیاز خودتان، حتما به اهداف کاربردی آن توجه کنید.
آشنایی با انواع کمربند ایمنی کار در ارتفاع
سقوط از ارتفاع اغلب با خطر آسیب دیدگی، قطع نخاع و یا حتی مرگ همراه است. کار در ارتفاع به هر نوع فعالیتی گفته میشود که در ارتفاع بیش از 1.20 متری نسبت به سطح مبنا انجام بگیرد. سطح مبنا به سطح وسیع و ایمنی گفته میشود که در زیر جایگاه یا سکوی کار قرار دارد.
برخی افراد به دلیل نوع حرفه خود مجبور به کار کردن در ارتفاعهای بلند هستند. این دسته از افراد در معرض آسیبهای فراوانی قرار دارند و به همین علت باید برای حفظ ایمنی و سلامت جان خود از تجهیزات ایمنی کار استفاده کنند. یکی از این تجهیزات مهم کمربند ایمنی کار در ارتفاع است که هر کاربر با توجه به نوع فعالیت خود باید از یک نوع کمربند مخصوص در ارتفاعات بلند استفاده کند.
دسته بندی کمربند ایمنی کار در ارتفاع
کمربندهای ایمنی مخصوص استفاده در هنگام صعود یا بالارفتن از یک ارتفاع هستند. این کمربندها که بر اساس آخرین استاندارهای روز دنیا ساخته میشوند، میتوانند به راحتی از سلامت بدن فرد در هنگام بالا رفتن از ارتفاع محافظت کنند. کمربندهای ایمنی وزن بسیار سبک و مقاومت بالایی دارند. استفاده از کمربندهای ایمنی باعث میشود که احتمال آسیب دیدگی ستون فقرات در حین کار به حداقل برسد. انواع مختلفی از کمربندهای ایمنی وجود دارد که هر کاربر متناسب با شغل یا حرفه خود از نوع مخصوصی از کمربندها استفاده میکند. کمربندهای ایمنی به دو دسته اصلی تقسیم میشوند، از جمله:
کمربند سیمبانی
به کمربند سیمبانی (Simbani belt) اغلب اوقات کمربند دکل بانی نیز گفته میشود. چون افراد از این کمربند هنگام بالا رفتن از تیرهای برق یا دکل های مخابراتی استفاده میکنند. کمربند سیمبانی درست مانند کمربند شلوار به دور کمر فرد پیچیده میشود و از او در هنگام بالا رفتن از دکل یا تیر برق محافظت میکند. استفاده از کمربند سیم بانی باعث میشود که فرد در هنگام صعود از ارتفاع بتواند تعادل خود را به خوبی حفظ کند. اغلب تعمیرکارانی که در کارهای ساختمانی و صنعتی فعالیت زیادی دارند؛ اغلب برای حفظ ایمنی در حین کار از این کمربند استفاده میکنند. کمربند سیم بانی یک قلاب U شکل دارد که در هنگام استفاده در سمت دیگر کمر قفل میشود. این کمربندها از جنس برزنت و بسیار محکم و مقاوم هستند.
کمربند هارنس
کمربند هارنس ایمنی (Harness belt) نوعی کمربند مخصوص ارتفاع است که تمام بالاتنه فرد را از ران تا کتف ها پوشش میدهد. همچنین یک عدد طناب بسیار محکم به این کمربند متصل است که از سقوط کاربر در حین انجام کار پیشگیری میکند. این طناب لنیارد نامیده میشود. از کمربند هارنس اغلب برای انجام کارهای صنعتی استفاده میشود و همچنین در پروژه های ساختمانی کاربرد زیادی دارد. اما با این حال به دلیل کارایی بسیار زیاد برخی از کوهنوردان نیز ترجیح میدهند برای صعود از کوه از این کمربند ایمنی کار در ارتفاع استفاده کنند. کوهنوردها میتوانند در حین صعود از کوه به راحتی وزن خود را بر روی این کمربندها بیندازند.
انواع کمربندهای ایمنی کار در ارتفاع
انتخاب بهترین نوع کمربند ایمنی کار در ارتفاع بسیار مهم است و باید با توجه به شرایط کاری خود مناسب ترین نوع آن را انتخاب کنید. انواع کمربندهای ایمنی کار در ارتفاع عبارتند از:
نوع کمربند ایمنی در ارتفاع | کاربرد آن |
---|---|
کمربند ایمنی سیمبانی یا دکلی | مخصوص تکنسینهای اداره برق و مخابرات |
هارنس یا تمام بدن | انجام عملیات صنعتی |
کمربند ایمنی شوک دار | ارتفاع با خطر ضربه به سر |
کمربند پاراشوت | مناسب عملیات نجات |
کمربند قلاب بزرگ | بالا رفتن از ارتفاعات صعب العبور |
کمربند ایمنی دو قلاب | جابجایی از یک مکان به مکان دیگر در ارتفاعات |
کمربند ایمنی شوک دار
این کمربند در واقع نسخه کامل شده و ایمن تر کمربند فول بادی هارنس است. کمربند ایمنی شوک دار به دلیل تفاوت های جزئی که در قسمت لنیارد آن دارد، میتواند شدت ضربه ای که در هنگام سقوط به بدن وارد میشود را تا حد زیادی کاهش دهد. معمولا به اشخاص توصیه میشود کنار کمربند ایمنی کار در ارتفاع شوک دار، از کلاه ایمنی هم استفاده کنند. کلاه ایمنی از تجهیزات ایمنی بسیار مهم است که از آسیب دیدگی سر و جمجمه در هنگام سقوط پیشگیری میکند.
کمربند پاراشوت
کمربندهای پارا شوت کاربرد های زیاد دارند، زیرا از این نوع کمربند علاوه بر کار در ارتفاع میتوان در عملیات های نجات نیز استفاده کرد. کمربندهای پاراشوت در قسمت سرشانه، دور کمر و دور ران ها دارای سگگ های فولادی محکم هستند. این سگگ ها باعث میشوند که کاربر بتواند کمربند را متناسب با بدن خود به راحتی تنظیم و محکم کند. این کمربندها تمام بدن را از ران تا سرشانه پوشش میدهند.
میتوانید برای هر نوع فعالیت در ارتفاع مانند بالا رفتن از اسکلت های فلزی در پروژه های ساختمانی از آنها استفاده کنید. همچنین به دلیل داشتن ایمنی بالا میتوان از کمربندهای پاراشوت در شرایط تعلیق مانند پایین رفتن از چاههای عمیق نیز استفاده کرد.
کمربندهای پاراشوت دارای سطح ایمنی بسیار بالایی هستند و میتوانند تا حد زیادی از سلامت فرد در حین فعالیت در ارتفاع محافظت کنند. حتی در صورت سقوط تصادفی ضربه ناشی از سقوط به صورت یکسان در کل بدن پخش میشود و این مساله از وارد شدن آسیب جدی به بدن فرد پیشگیری میکند.
کمربند قلاب بزرگ
انواعی از کمربندهای هارنس فول بادی دارای قلاب بزرگی هستند که به قسمت لنیارد آن متصل شده است. در برخی موقعیت ها قلاب های کوچک نمیتوانند به طور کامل اتصال کاربر به یک نقطه امن را ایجاد کنند. در این شرایط باید از هارنس فول بادی با قلاب بزرگ استفاده کرد. کمربندهای قلاب بزرگ برای صعود از ارتفاعات دشوار مناسب تر هستند و ایمنی بیشتری را برای کاربر ایجاد میکنند.
کمربند ایمنی دو قلاب
کمربندهای ایمنی دو قلاب اغلب برای جابه جایی از نقطه ای به نقطه دیگر در ارتفاعات دشوار استفاده میشوند. این کمربندها دارای دو قلاب و دو لنیارد هستند. بنابراین شما در ارتفاع دو نقطه اتصال در اختیار دارید. نقطه اتصال اول ثابت است و از آن برای جا به جایی به نقطه اتصال دوم استفاده میشود.
در هنگام انتخاب و خرید انواع کمربند ایمنی در ارتفاع باید به نوع کاربرد آنها، وزن مناسبی که میتوانند تحمل کنند و سایز مناسب خود توجه کنید. هنگام خرید کمربند ایمنی در ارتفاع کار میتوانید با یک مشاوره آنلاین و رایگان از ایمنکس اطلاعات بیشتری کسب کنید.
نکات استفاده از کمربند ایمنی کار در ارتفاع
پیش از بالا رفتن از ارتفاع و استفاده از هر نوع کمربند ایمنی ابتدا بخشهای مختلف آن را از نظر سالم بودن کاملا چک کنید. به عنوان مثال سگک، لنیاردها، تسمه ها و قلاب از بخش های مختلفی هستند که پیش از بستن کمربند باید از سالم بودن آنها مطمئن شوید.
همچنین آغشته شدن به انواع روغن و گریس نیز از موارد دیگری است که میتواند روی استحکام و مقاومت کمربند تاثیر بگذارد.
تمیز بودن کمربند از نکات مهمیاست که پیش از استفاده باید به آن دقت کنید. در صورت تمیز نبودن کمربند به منظور پیشگیری از آسیب های احتمالی به کمربند و گرفتن بهترین نتیجه، توصیه میشود که آن را طبق دستورالعمل شرکت سازنده بشویید.
هرگز از کمربند ایمنی کار معیوب استفاده نکنید، زیرا با این کار جان خود و دیگران را به خطر خواهید انداخت. اگر کمربند شما پاره یا خراب است تعمیر آن را فقط به شرکت سازنده محول کنید.
کمربندها نیز مانند بسیاری دیگر از محصولات دارای تاریخ مصرف مشخصی هستند که معمولا در کاتالوگ محصول نوشته میشود. به هیچ وجه از کمربند با تاریخ انقضاء گذاشته ستفاده نکنید.
مشخصات فنی کمربند ایمنی کار در ارتفاع
کمربندهای ایمنی از مهمترین تجهیزات کار در ارتفاع هستند، بنابراین رعایت استاندارها و مشخصات فنی در این تجهیزات اهمیت بسیار زیادی دارد. از مهمترین مشخصات فنی کمربندها سبک بودن آنها است. کمربندهای ایمنی اغلب از الیاف و موادی ساخته شوند که دارای کمترین وزن هستند. علاوه بر آن سایر مشخصات فنی کمربند ایمنی کار در ارتفاع عبارتند از:
- مواد ساخت: کمربندهای ایمنی باکیفیت و استانداردهای مناسب باید از جنس مواد مقاوم مانند نایلون، پلیاستر، یا چرم مرغوب تهیه شوند.
- ظرفیت بارگیری: ظرفیت بارگیری حداکثری در هر کمربند ایمنی باید با وزن کارگر و همه تجهیزات آن مطابقت داشته باشد.
- نقاط اتصال: انواع مختلفی ازکمربند ایمنی کار، نقاط اتصال مختلفی دارند. این نقاط معمولاً شامل دو نقطه در جلوی سینه و یک نقطه در پشت کمر میشوند.
- طراحی قفلها و قلابها: ففلها و قلابهای استفاده شده در ساخت کمربند ایمنی کار باید به گونه ای طراحی شده باشد که به طور کامل قفل شوند و به خودی خود باز نشوند.
- طول و قطر بند: کمربندها باید اندازه مناسب از نظر طول و قطر داشته باشند تا از فشار نامطلوب در نقاط مختلف بدن جلوگیری کنند.
- تاریخ انقضاء و بررسی منظم: کمربندها باید به صورت دورهای بازبینی و تست و در صورت داشتن هرگونه آسیب یا نقص، باید تعویض شوند.
همچنین کمربندهای ایمنی کار باید چند برابر وزن کاربر تحمل وزن را داشته باشند. این تحمل وزن معمولا تا هزار کیلوگرم میرسد. سبک بودن، تحمل وزن بالا، مقامت زیاد و عایق برق بودن از مشخصه های مهم کمربندهای ایمنی کار است.
سخن آخر درباره استاندارد کمربند ایمنی کار در ارتفاع
خرید محصولات با کیفیت و استانداردی ایمنی برای ارتفاع در کار میتواند تاثیر زیادی در سلامتی و حفظ جان افراد داشته باشد. در هر شرایطی از خرید کمربند ایمنی کار در ارتفاع ارزان و بی کیفیت خوددداری کنید. قبل از خرید از تمام ویژگی ها و استانداردهای لباس کار خود مطمئن شوید. حتی میتوانید برای اطمینان خاطر بیشتر با ایمنکس تماس بگیرید و جزئیات بیشتری در مورد محصول مورد نظر خود کسب کنید.
خرید محصولات با کیفیت و استانداردی ایمنی برای ارتفاع در کار میتواند تاثیر زیادی در سلامتی و حفظ جان افراد داشته باشد. در هر شرایطی از خرید کمربند ایمنی کار در ارتفاع ارزان و بی کیفیت خوددداری کنید. قبل از خرید از تمام ویژگی ها و استانداردهای لباس کار خود مطمئن شوید. حتی میتوانید برای اطمینان خاطر بیشتر با ایمنکس تماس بگیرید و جزئیات بیشتری در مورد محصول مورد نظر خود کسب کنید.
سوالات متداول درباره استاندارد کمربند ایمنی کار در ارتفاع
اندازه و سایز مناسب کمربند ایمنی کار در ارتفاع را چگونه مشخص کنم؟
کمربندی مناسب سایز و اندازه شما است که نقاط اتصال مناسبی داشته باشد. حتی باید هنگام پوشیدن آن احساس راحتی کنید.
مهمترین ویژگی یک کمربند ایمنی کار در ارتفاع کدامند؟
اتصالات محکم مانند قفلها و قلابها، نوع مواد تشکیل دهنده و جنس کمربند، تاریخ انقضاء و رعایت استانداردی مقررات ایمنی از ویژگی های یک کمربند ایمنی هستند که در هنگام خرید باید به آنها توجه کنید.
چگونه از کیفیت کمربند ایمنی در کار خود مطمئن شوم؟
برای اطمینان خاطر بیشتر باید محصول مورد نظر خود را تولیدکنندگان و فروشندگان معتبر مانند ایمنکس خریداری کنید.